€25 korting op een fietshelm voor alle Groningers

Er gebeuren steeds meer fietsongelukken. Ook in Groningen. Steeds meer mensen lopen hierdoor het risico op blijvend hoofd- en hersenletsel. Het dragen van een fietshelm verkleint deze kans. Vanaf woensdag 10 april, de Dag van de Fietshelm, krijgt iedere Groninger €25 korting op een fietshelm. De kortingsactie van de provincie Groningen en Verkeerswijzer Groningen is geldig bij deelnemende fietsenwinkels in de hele provincie Groningen.

Neuroloog Bram Jacobs (van het UMCG) vindt het een mooie actie. Hij maakt zich zorgen over de toename in fietsongevallen. En hij vraagt geregeld aandacht voor het belang van de fietshelm. Zo speelde hij een rol in een video, die de kortingsactie bekend moet maken (zie hieronder). Onder het motto ‘Groningen zet ‘m op’ zijn verder posters verspreid onder deelnemende fietsenwinkels. Ook zijn er verschillende flyers in omloop, die worden uitgedeeld bij fietsactiviteiten voor senioren, verkeerslessen op scholen en bijvoorbeeld bij bibliotheken en gemeenten. “Voorkomen is beter dan genezen. Bij hoofd- en hersenletsel is voorkomen zelfs van levensbelang”, aldus Jacobs.

Helm beschermt

“Veel leed kan bespaard worden door een fietshelm te dragen. De kans op ernstig hersenletsel bij een val of botsing is namelijk 60% kleiner als iemand een fietshelm draagt. En de kans op overlijden door hersenletsel is dan zelfs 70% lager”, vertelt Jacobs. Dit geldt volgens hem voor iedereen, maar zeker voor fietsers die hoge(re) snelheden halen of fietsers die tot een kwetsbare groep behoren. “Neem kinderen of ouderen. Zij verliezen vaak net iets makkelijker hun evenwicht, of kunnen meer moeite hebben met snel keuzes maken en risico’s inschatten. Een fietshelm is daarom extra belangrijk voor deze groepen”, legt Jacobs uit. “Zeker omdat herstel, bijvoorbeeld door een operatie, niet altijd mogelijk is bij hersenletsel.”

Voorraad beperkt

De kortingsactie is geldig bij deelnemende fietsenwinkels in de hele provincie. De korting geldt bij aanschaf van een goedgekeurde fietshelm (CE 1078/CE 1080) van minimaal €49. Zolang de voorraad strekt. Voor meer informatie over deelnemende fietswinkels en de beschikbare voorraad, kijk op www.fietshelmgroningen.nl

Fietshelmen actie