Jonge fietsers uit Oldekerk ‘op weg naar de middelbare school’

De start van de middelbare school na de zomervakantie betekent voor veel jongeren een nieuwe fietsroute. Om de brugklassers in spe alvast kennis te laten maken met die nieuwe route, biedt Verkeerswijzer Groningen de fietsles ‘Op weg naar de middelbare school’ aan. Afgelopen woensdag stapte groep 8 van CBS Rehoboth uit Oldekerk op de fiets. Tijdens de les fietsten ze onder andere langs de Mensumaweg; een drukke weg die ze delen met veel andere weggebruikers.

Het eerste jaar van de middelbare school is op veel vlakken wennen. Een nieuwe school, nieuwe klasgenoten én een nieuwe fietsroute. Die route is vaak een stuk langer dan voorheen en kan ingewikkelde verkeerssituaties opleveren. Dat kan best spannend zijn. Door die nieuwe fietsroute onder begeleiding alvast te oefenen, kan een deel van die spanning worden weggenomen. Tijdens de praktijkles gaan scholieren samen met twee fietsdocenten en hun leerkracht de weg op. Ze fietsen een route die (zoveel mogelijk) overeenkomt met de route naar de middelbare school in de buurt.

Oefenen met ingewikkelde verkeerssituaties

Voor de scholieren van CBS Rehoboth in Oldekerk loopt deze route gedeeltelijk langs de Mensumaweg. Deze weg is populair onder veel weggebruikers, wat zorgt voor een drukke en onoverzichtelijke verkeerssituatie. Vooral fietsers zijn hiervoor kwetsbaar. Tijdens de fietsles leren de leerlingen rekening te houden met de vele andere verkeersdeelnemers. Zo leren ze afstand te houden en leren ze situaties op tijd in te schatten. Daarnaast oefenen ze tijdens de rit om in een groep te fietsen en elkaar te helpen, bijvoorbeeld door termen als ’tegenligger’ ‘achter elkaar’ en hand uitsteken te oefenen. Zo weten de jongeren hoe zij volgend jaar veilig naar de middelbare school kunnen fietsen.

Samen veilig over de Mensumaweg

De Mensumaweg was al eerder een onderwerp van aandacht: de afgelopen twee maanden hebben Verkeerswijzer Groningen en de gemeente Westerkwartier campagne gevoerd rondom de verkeerssituatie op deze weg. Met spandoeken en wegmarkeringen werden bestuurders aangemoedigd om andere weggebruikers, met name fietsers, op een veilige manier te passeren. De interventie ‘Op weg naar de middelbare school’ stimuleert óók jonge fietsers om zelf voor een veilige verkeerssituatie te zorgen. En dat natuurlijk niet uitsluitend op de Mensumaweg, maar op alle wegen. Meer informatie over de campagne is te vinden op www.mensumawegveilig.nl.