Verkeerswijzer Groningen houdt grote lasergunactie

Verkeerswijzer Groningen gaat vanaf 1 juni op vijftig plekken in de provincie lasergunacties houden. Deze snelheidsmetingen vinden plaats in de bebouwde kom van plaatsen in alle gemeenten. De actie is bedoeld om automobilisten op een ludieke manier op hun snelheidsgedrag te wijzen. Er wordt niet bekeurd.

De acties worden uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en waar mogelijk met bewoners. Een persoon bedient de lasergun, de tweede noteert de snelheid en de derde staat verderop met een bord om de automobilist op de snelheid te wijzen. De verwachting is dat er zo’n 8000 voertuigen worden gemeten.

Remweg

Veel mensen realiseren zich niet dat snelheid van grote invloed is op de remweg. Je hebt namelijk al een reactietijd van één seconde. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die je aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om je aan de maximum snelheid te houden.

Snelheidscampagne

De snelheidscampagne bestaat dit jaar uit onder andere posters langs de wegen, een social mediacampagne en verschillende acties op straat. Verkeerswijzer Groningen voert deze, en andere verkeersveiligheidscampagnes, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uit.