Verkeerswijzer Groningen houdt lasergunactie op vijfendertig locaties

Verkeerswijzer Groningen houdt vanaf maandag 10 juli lasergunacties op vijfendertig locaties in de provincie. Deze snelheidsmetingen vinden plaats in de bebouwde kom van plaatsen in alle gemeenten en langs provinciale wegen. Er wordt niet bekeurd, de actie is bedoeld om automobilisten op hun snelheidsgedrag te wijzen. De eerste locatie is Dorpsstraat Enumatil om 13.00 uur.

Veel locaties zijn gekozen omdat er sprake is van klachten van bewoners over te hard rijden. Andere locaties zijn in overleg met gemeenten en provincie gekozen.

De acties worden uitgevoerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN). Eén persoon bedient de lasergun, de tweede noteert de snelheid en de derde staat verderop met een bord om de automobilist op de snelheid te wijzen. De verwachting is dat er zo’n 8000 voertuigen worden gemeten.

Remweg

Veel mensen realiseren zich niet dat snelheid van grote invloed is op de remweg. Je hebt namelijk al een reactietijd van één seconde. Hoe harder je rijdt, hoe groter de afstand die je aflegt voor je daadwerkelijk begint te remmen. Waar je bij dertig kilometer per uur al stil zou staan, moet je bij vijftig nog beginnen met remmen. Steekt er plotseling een kind over, dan is de kans groot dat je die bij vijftig kilometer per uur raakt, terwijl je dat bij dertig had kunnen voorkomen. Daarom is het zo belangrijk om je aan de maximumsnelheid te houden.

Snelheidscampagne

De snelheidscampagne bestaat dit jaar uit onder andere posters langs de wegen, een social mediacampagne, een tv-spot en verschillende acties op straat, waaronder een remwegsimulator op vijftig locaties in de provincie.