Doortrappen laat ouderen langer veilig fietsen

Verkeerswijzer Groningen (VWG) en de Provincie Groningen zijn van start gegaan met Doortrappen: een landelijk project dat ouderen helpt langer en veiliger te fietsen. Na een uitgebreide aanbesteding hebben we het consortium van Huis voor de Sport, Fietsersbond, Senza Communicatie en VeiligheidNL gevraagd het programma voor ons uit te voeren.

Jolanda Langeland van de provincie en Nellie Westers van VWG hebben het afgelopen jaar al een hoop voorwerk gedaan. “Onze rol ligt voornamelijk in het aanjagen en enthousiasmeren van gemeenten”, vertelt Nellie met passie voor haar werk. De provincie Groningen is al een aantal jaren actief met haar fietsbeleid, bijvoorbeeld met het organiseren van diverse fietsclinics. Vanuit die hoedanigheid zijn Jolanda en Nellie als kwartiermakers aan de slag gegaan. “Bij de start hebben we veel enthousiasme en ondersteuning gekregen van het landelijke programma Doortrappen”, aldus Nellie.

doortrappen fiets clinic

Netwerken in kaart

Als kwartiermakers zijn zij in gesprek gegaan met de beleidsmedewerkers van de verschillende gemeenten en hebben ze de netwerken in kaart gebracht. Vervolgens hebben zij potentiële netwerkpartners uitgenodigd om in gesprek te gaan over wat Doortrappen voor hen kan betekenen en waar de provincie Groningen zo nodig in kan ondersteunen. Deze sessies zijn zeer enthousiast ontvangen door zowel de gemeenten als de organisaties in de lokale netwerken.

De provincie Groningen werkt al jaren aan fiets en veiligheid en haakt daarom graag aan bij Doortrappen, en niet zonder ambities: “In 2024 willen we twintig procent van de ouderen (23.000) hebben bereikt. Dat is behoorlijk ambitieus.”

Kick-off

Uit welke onderdelen het Doortrappen programma precies zal bestaan, daar wordt nu hard over nagedacht. Wat we al wel weten, is dat we dit voorjaar een grote kick-off kunnen verwachten. Hou onze kanalen dus goed in de gaten want het is bijna zover.

Fietsclinic Doortrappen