Lachgas en andere verdovende middelen opgenomen in verkeerslessen

Afgelopen jaar zijn lachgas en andere verdovende middelen opgenomen in de toneelvoorstelling ‘Veilig uitgaan = veilig thuiskomen‘. In deze verkeersles, waarin een toneelstuk de hoofdmoot vormt, worden jongeren van 14 en 15 jaar bewust gemaakt van de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer.

Aanvankelijk speelde alcohol de hoofdrol, maar nu zijn ook lachgas, hash en wiet een belangrijk onderdeel van de voorstelling, aangezien het gebruik van verdovende middelen diverser is geworden. Het komt aan bod in een theaterscene, in een filmpje en ook in de evaluatie.

Volgens de politie (bron: NOS) is het lachgasgebruik in 2020 verdubbeld ten opzichte van 2019. In 2021 stabiliseerde dat cijfer. Toen waren er 4000 meldingen van lachgasgebruik in het verkeer. In Groningen zijn geen cijfers bekend over lachgasgebruik maar in november 2020 liet de politie al via RTV Noord weten de stijging te herkennen.

Tijd dus om lachgas op te nemen in verkeerseducatie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beraadt zich ondertussen hoe lachgas en andere verdovende middelen opgenomen kunnen worden in de landelijke campagnekalender. Ook Verkeerswijzer Groningen denkt na over de haalbaarheid van een campagne over dit onderwerp, naast de Bob-campagne die we twee keer per jaar voeren.

Meer weten over de les? Hier lees je er meer over.