1 op 20 autorijders slaperig achter het stuur

1 op de 20 autorijders zit slaperig achter het stuur. Dat is de uitkomst van een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Het instituut ondervroeg voor de studie 2500 Belgische bestuurders. Het bijzondere van het onderzoek is dat voor het eerst gevraagd werd naar een concrete rit van punt A naar punt B, in plaats van een vraag gebaseerd op een tijdsinterval van bijvoorbeeld de laatste twaalf maanden.

Hoewel er geen exacte informatie is over het percentage ongelukken dat te wijten is aan vermoeidheid, blijkt volgens het BIVV uit internationaal onderzoek dat dit bij bijna 20% van alle ernstige ongevallen een rol speelt.

Verhoogd risico op slaperigheid

Uit de analyse van alle autoritten blijkt dat bepaalde omstandigheden het risico op slaperigheid verhogen. Zo lopen bestuurders die meer dan vier uur per dag rijden meer risico om slaperig achter het stuur te zitten. En ook wie te weinig slaapt, is vaak slaperig tijdens het autorijden. Ook onregelmatige werktijden, chronische slapeloosheid, rijden na het drinken van twee tot vier glazen alcohol, een lange afstand rijden (meer dan 60 kilometer) en de verplichting om vroeg opstaan hebben een negatieve invloed.
Verder vertonen jongvolwassenen en adolescenten (18-30 jaar), of bestuurders die de afgelopen twaalf maanden een ongeval of bijna-ongeval hebben veroorzaakt, een verhoogd risico op slaperigheid. 

Volgens het BIVV is het belangrijk dat verkeersveiligheidscampagnes bestuurders informeren over de risico's van slaperig rijden, omdat weinig mensen zich realiseren hoe gevaarlijk het is.