Daling van 65% verkeersdrukte tijdens de Coronacrisis; en daarna?

De coronacrisis heeft een enorme impact: op ons als mensen, maar ook de wereld ziet er anders uit. Nu we met zijn allen worden opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, is dit bijvoorbeeld ook terug te zien op de weg. Het verkeer op de snelweg is namelijk gedaald met maar liefst 65%. Dat blijkt uit onderzoek van mobiliteitsadviesbureau Goudappel Coffeng.

Vanaf het moment dat premier Mark Rutte op maandag 9 maart opriep om geen handen meer te schudden, begon de verkeersdrukte al te dalen. Inmiddels is het verkeer op de snelweg al afgenomen tot 35% van het normale niveau. Daarnaast wordt het OV praktisch niet meer gebruikt. Daaruit blijkt wel dat iedereen die de mogelijkheid heeft, thuis werkt. Het aantal fietsers en wandelaars is daarentegen flink toegenomen: veel mensen gaan de deur uit om een frisse neus te halen.

Doorstroming verbeteren

Nu een enorm aantal mensen thuiswerkt, zijn er bijna geen files meer te vinden. Dit is een interessante ontwikkeling, omdat in Nederland veel wordt nagedacht over het verbeteren van de doorstroming op de weg. Uit onderzoek blijkt dat 1 procent verkeersafname gemiddeld gezien leidt tot 3 procent minder file. Een afname van 16 procent verkeer zou daarmee al bijna tot een halvering van ons fileprobleem leiden.

Thuiswerken

Betekent dit dat we na de crisis meer thuis moeten blijven werken? Op dit moment is duidelijk te zien dat dit inderdaad heel positief is voor de doorstroming. Echter, is de situatie van nu niet te vergelijken met de situatie na de crisis. Onder andere doordat er veel werkzaamheden stil zijn komen te liggen. Wat deze periode ons wel kan brengen? Het kan ons in ieder geval aan het denken zetten om meer thuis te gaan of blijven werken.

Foto via Djurdjica Boskovic op Unsplash