Fietsverlichtingscampagne 'AAN in Groningen' van start

'AAN in het donker'. Dat is het nieuwe motto van de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne. Op dinsdag 27 oktober ging hij van start, met in onze provincie als motto 'AAN in Groningen'.

Helaas fietsen veel mensen, vooral jongeren, zonder licht. Vaak hebben ze niet door dat ze zó slecht te zien zijn, dat ze gevaar opleveren voor zichzelf en voor hun medeweggebruikers. Op de fiets zijn mensen bovendien erg kwetsbaar in het verkeer en relatief vaak slachtoffer van ongevallen. Voor Verkeerswijzer Groningen is dat reden om extra aandacht te vragen voor fietsverlichting.

Andere jaren hielden we fietsverlichtingsacties op straat. Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) spraken fietsers zonder goed licht aan, gaven uitleg over de gevaren en regels en deelden lampjes uit. Helaas is dat dit jaar vanwege het coronavirus niet mogelijk. Gelukkig blijven er nog genoeg manieren over om fietsers erop te wijzen dat goede verlichting belangrijk is.

Langs de paden

In de hele provincie staan (driehoeks)borden langs de wegen en fietspaden om mensen te attenderen op het gebruik van fietsverlichting.

Folders en online

Online zal de campagne op meerdere plekken te zien zijn. Ook hebben we folders laten maken in het Nederlands, Engels en Arabisch die onder andere door fietshandelaren uitgedeeld worden. Daarnaast liggen ze bij bibliotheken, gemeentehuizen, asielzoekerscentra en politiebureaus.

Veilig naar school

Laat kinderen veilig naar school komen! De flyer kan helpen bij het uitvoeren van de verlichtingscheck. U kunt hem hier downloaden.