Groningen rijdt MONO, met 3D Afleiding Bike ervaren dat appen en fietsen niet samen gaat

Groninger Bloemenmarkt bezoekers ervaren zelf de gevaren van afleiding op de fiets

Appen, bellen of muziek luisteren op de fiets. Niet iedereen is zich bewust van de gevaren hiervan. Verkeerswijzer Groningen heeft als doel om hier wat aan te doen. Op 19 april nodigde Groninger wethouder Philip Broeksma samen met het "Rij MONO-team" van Verkeerswijzer Groningen bezoekers van de Bloemenmarkt uit om een ritje te maken op de 3D Afleiding Bike om zelf de gevaren van afleiding op de fiets te ervaren. "Op deze manier worden zij gestimuleerd om in het vervolg MONO te rijden" aldus de wethouder. Tegelijkertijd is deze actie de start van de regionale inzet voor de landelijke MONO campagne.

Afleiding in het verkeer

Op de 3D Afleiding Bike kregen deelnemers, met een Virtual Reality bril op hun hoofd en zittend op een (echte) fiets, de kans om zelf te ervaren wat het effect is van afleiding op de fiets. Doordat ze het zelf konden ervaren, is de kans het grootst dat ze in het vervolg ander gedrag vertonen en bijvoorbeeld hun telefoon op ‘niet storen’ zetten op de fiets.

Acties door de hele provincie

Inwoners van de provincie Groningen kunnen het hele jaar door aan één van de 50 acties meedoen waarbij zij bewuster worden gemaakt van wat zij zelf kunnen doen om weer veilig thuis te komen. Naast de 3D Afleiding Bike gaat het "Rij MONO-team" in gesprek met voorbijgangers over de gevaren van afleiding op de fiets en geeft uitleg hoe je een mobiele telefoon (automatisch) op 'niet storen' kan instellen. Op een speciaal ontwikkeld fietsparcours worden verschillende afleidingssituaties nagebootst. Doordat deelnemers het parcours afleggen en de risico’s van afleiding in het verkeer zelf ervaren, worden ze zich beter bewust van de gevaren. Op deze manier spelen we ook in op zelfoverschatting.  Bezoekers kunnen ook meedoen aan een kennisquiz en ontdekken hoe groot hun kennis over verkeersveiligheid is. Door een belofte te doen maken zij een afspraak met zichzelf over hoe ze zelf een bijdrage leveren aan een verkeersveiliger Groningen. Zo is de kans groot dat zij zich hier ook aan houden. Om dit nog meer te versterken wordt er ook een ludieke foto gemaakt die ze mee kunnen nemen.