In heel Nederland rustig op de weg, behalve in Groningen

Nu de coronamaatregelen steeds meer versoepelen, gaan we ook steeds meer op pad. Inmiddels rijden we alweer even veel als voor de crisis, maar: de files zijn in heel Nederland verdwenen. Daarentegen is het in Groningen alweer heel druk op de weg. In verhouding is het in onze provincie nu zelfs drukker op de weg dan elders in het land. Is hier een verklaring voor?

Nederlandse automobilisten rijden weer bijna net zoveel kilometers per dag als voor de crisis, maar nu meer verspreid over de dag. Dit blijkt uit een analyse van de verkeersapp Flitsmeister. Het bedrijf analyseerde de kilometers van 1,7 miljoen appgebruikers gedurende 13 weken. Daaruit bleek dat de files wegbleven zodra het weer drukker werd op de weg, omdat mensen verdeeld over de dag de weg op gingen.

Thuiswerken

Met name in de ochtendspits is er nauwelijks vertraging, doordat we nog steeds veel thuiswerken. Het lijkt erop dat veel mensen hun werkdag thuis beginnen en later op de dag naar een afspraak rijden, waardoor de kilometers in de loop van de dag toch worden gemaakt.

Blijft dit zo?

Hoe lang de rust op de weg blijft, moeten we afwachten. Het is mogelijk dat thuiswerken de nieuwe standaard wordt, maar niet iedereen heeft thuis een goede werkplek en/of kan thuiswerken. Als alle ‘oude’ werkplekken weer in gebruik worden genomen, keren de files wellicht snel terug. Ook de angst voor besmetting met het coronavirus in het openbaar vervoer zal van invloed zijn op het aantal files. Uit onderzoek van Bovag en Autoscout24 blijkt dat meer mensen de komende tijd met de auto willen reizen in plaats van met het OV. Dat kan zeker een fileprobleem opleveren.

In Groningen zit het anders

Overal in Nederland is het dus rustiger op de weg; behalve in Groningen. Die drukte is er zowel tijdens de ochtend- en avondspits, als de rest van de dag. Hoe dit te verklaren is, blijft nog onduidelijk. Mogelijk zijn de reisafstanden in het Noorden groter, waardoor we de fiets minder snel kunnen pakken, of zijn er hier meer mensen genoodzaakt om op locatie te werken. Het goede nieuws is daarentegen dat de files als gevolg van drukte in ieder geval ook in Groningen nog zijn uitgebleven.