kinderen veilig achterop de fiets

Per dag komen er landelijk tien kinderen met een voetje tussen de spaken. Dat is niet alleen pijnlijk, maar kan ook leiden tot gecompliceerde breuken en soms zelfs tot langdurige revalidatie. Spaakbeknellingen zijn ongevallen die heel eenvoudig te voorkomen zijn. De Task Force Kinderveiligheid voert daarom de campagne spaakbeknelling. De campagne roept ouders op de Veilig-op-de-fiets check te doen.

Spaakbeknellingen komen met name voor als kinderen achterop de fiets meerijden. Het fietszitje heeft dan bijvoorbeeld geen goede spaakbescherming of het zitje is niet goed gemonteerd. Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat maar liefst 53 procent van de ouders geen veilig spaakafscherming op de fiets heeft. Terwijl ouders zelf denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren.

Veilig-op-de-fiets check

Met de Veilig-op-de-fiets checklist wil de organisatie ouders een handje helpen, zodat hun kind veilig achterop de fiets zit. Als ouder is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • Heeft u het juiste fietsstoeltje?
  • Is het stoeltje juist gemonteerd?
  • Heeft u goede spaakbescherming? (Een jasbeschermer is niet voldoende)
  • Heeft u bij elke fietsrit de gordel en voetriempjes goed vastgemaakt? 


Voor de uitgebreide tips kunt u de checklist downloaden (zie rechts). Onderaan deze pagina kunt u het instructiefilmpje bekijken waarin meer informatie en tips worden gegeven over kinderzitjes. Op de website www.veiligheid.nl leest u meer over de campagne (opent in nieuw venster).