Meer autorijbewijzen en minder brommers bij 17-jarigen

Sinds 2011 is het voor 17-jarigen mogelijk om een autorijbewijs te halen. Als gevolg daarvan heeft nu acht procent van de 17-jarigen een autorijbewijs. Dat is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek het hoogste percentage sinds 2011. Het aantal 17-jarigen dat een brommerrijbewijs heeft en geen autorijbewijs is tussen 2014 en 2016 gedaald. Ook nam het aantal brommers in deze groep af.

Sinds de start van het project ‘2toDrive’ in 2011 mogen jongeren beginnen met rijlessen als ze 16,5 jaar zijn en afrijden vanaf hun zeventiende. Geslaagden mogen autorijden onder begeleiding van een ervaren automobilist die de rol heeft van coach.  Zodra ze achttien zijn mogen ze zelfstandig met de auto de weg op. Vergeleken met andere leeftijdsgroepen heeft maar een klein deel van de 17-jarigen een autorijbewijs. Begin 2016 ging het om 16,5 duizend jongeren, wat neerkomt op 8,2 procent. Van de 18- en 19-jarigen heeft  44 procent  een rijbewijs en bij de 20- tot 25-jarigen gaat het om zeventig procent. Het gaat hierbij om landelijke cijfers.

Brommer

Begin 2016 had bijna achttien procent van de 17-jarigen een brommerrijbewijs. Vanaf hun zestiende verjaardag kunnen jongeren hiervoor een praktijkexamen afleggen. Jongeren die slagen voor het autorijbewijs ontvangen daarbij automatisch ook een brommerrijbewijs. Het deel van de 17-jarige jongeren met een brommerrijbewijs maar zonder een autorijbewijs daalde de afgelopen jaren. En het aantal brommers met een 17-jarige eigenaar daalde de afgelopen vijf jaar ook, met twee derde. Deze daling viel samen met een aantal belangrijke wijzigingen op het gebied van rijbewijzen. In maart 2010 werd het praktijkexamen voor het brommerrijbewijs ingevoerd, bovenop het al bestaande theorie-examen. Daardoor moesten jongeren extra kosten maken voor een brommerrijbewijs. Daarnaast kregen 17-jarigen in 2011 zoals gezegd de mogelijkheid om onder speciale voorwaarden een autorijbewijs te halen.