Nieuw in Groningen: alcoholslagboom voor Bob’s

Bezoekers van ReitdiepPOP Groningen konden op 15 september parkeren op een bijzonder parkeerterrein. Tijdens het evenement werd een parkeerplaats voorzien van een speciale alcoholslagboom. Deze parkeerplaats kon alleen worden verlaten als de BOB ook echt 0% op had. Tijdens het festival werd deze alcoholslagboom voor het eerst in de provincie Groningen in gebruik genomen.

Met een heldere blik achter het stuur

De alcoholslagboom maakt deel uit van de campagne ‘Groen Licht Groningen’ waar aandacht wordt gevraagd voor de verkeersveiligheid in de provincie Groningen. Eén van de speerpunten van de campagne is alcoholgebruik in het verkeer. Alcohol en verkeer gaan namelijk niet samen. “Iedereen weet dat autorijden om een heldere blik vraagt. Toch gebeurt het helaas nog regelmatig dat mensen na een paar drankjes achter het stuur stappen. Dit willen we graag voorkomen en met deze actie vragen we hier extra aandacht voor”, aldus gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk. De alcoholslagboom werd op 15 september voor het eerst in de provincie Groningen ingezet. De gedeputeerde opende de slagboom voor de eerste BOB die 0% op had.

Ben je de Bob en ga je voor 0% op?

Bij het festivalterrein was een deel van de bestaande parkeerplaats voor bezoekers van het festival gereserveerd voor ongeveer 200 BOB’s. BOB’s konden hun auto hier parkeren en kregen een muntje voor een (alcoholvrij) drankje, mits zij aangaven dat ze de BOB waren en na afloop van het evenement in een Dräger alcoholslot wilden blazen. Alleen als de test uitwees dat zij daadwerkelijk 0% op hadden, ging de slagboom open. Ook de organisatoren van het ReitdiepPOP vinden natuurlijk dat je niet met drank op moet gaan rijden. Door mee te werken aan deze actie dragen zij als organisatie graag bij aan de bewustwording bij de bezoekers.

‘Ik ga voor Groen Licht!’

Op de website www.groenlichtgroningen.nl is van alles over de campagne te vinden. Groningers kunnen daar online de belofte: ‘Ik ga voor Groen Licht!’ doen. Op de website is te zien hoeveel Groningers de belofte al hebben gedaan. Zo zorgen we ervoor dat mensen onveilig verkeersgedrag openlijk afkeuren.

Het item op RTV Noord is hier te bekijken