Nieuwe app maakt het reizen per trein makkelijker voor mensen met visuele beperking

Hoe mooi zou het zijn als iedereen zelfstandig zou kunnen reizen? NS en de Oogvereniging hebben ons een stapje dichterbij dit ideaalbeeld gebracht: ze hebben een app geïntroduceerd die ervoor zorgt dat reizen met de trein een stuk makkelijker wordt voor reizigers met een visuele beperking. Met deze nieuwe app, genaamd de NS Perronwijzer, krijgen zij actuele perroninformatie.

De nieuwe app geeft informatie over de volgende vertrekkende trein van het relevante perron, de vertrektijd, de eindbestemming, het type trein en details zoals vertraging of niet instappen. Afhankelijk van de ingestelde voorkeuren door de gebruikers, leest de NS Perronwijzer-app voor wat er op de borden boven de perrons staat, of toont de app de informatie bijvoorbeeld in extra grote letters. Alle stations zijn opgenomen, ook van de stations waar NS niet rijdt.

Zelfstandig reizen

Er zijn in Nederland 220.000 mensen met een visuele beperking die minstens een keer per jaar reizen met de trein. Deze nieuwe app kan er voor zorgen dat dit getal nog groter wordt. De app is mede-ontwikkeld en getest door blinden en slechtzienden. Zij konden als ervaringsdeskundigen goed aangeven wat ze nodig hadden. De app is een mooie stap in de richting van zelfstandig reizen voor iedereen.