Open dag akkerbouwbedrijf Gaaikema in Houwerzijl in teken van landbouwverkeer

Akkerbouwbedrijf Gaaikema in Houwerzijl opent op zaterdag 9 juli het erf voor inwoners en belangstellenden uit de omgeving. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers er een kijkje nemen om een beeld te krijgen van het leven op een boerderij. Er is speciaal aandacht voor (de veiligheid van) de landbouwvoertuigen waar boeren tegenwoordig mee de weg op gaan.  Wie achter het stuur van zo’n grote machine kruipt, kan ervaren hoe dat is. Bezoekers kunnen over dit onderwerp ook in gesprek gaan met de aanwezige boeren.

Tijdens de open dag is er onder andere aandacht voor het zicht van de chauffeur van een landbouwmachine als hij op de openbare weg rijdt. Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) laat bezoekers ervaren hoe groot en gevaarlijk de dode hoek van een tractor is. De boeren willen daarbij ook graag weten hoe het voor andere verkeersdeelnemers is om een groot landbouwvoertuig tegen te komen op de weg.

Gekleurde aardappelen

Op het erf staan verschillende voorlichtingskraampjes. Bij de stamtafel kunnen bezoekers onder het genot van een kop koffie of thee de aanwezige boeren en loonwerkers het hemd van het lijf vragen. Theatergroep Auth & Tiek vrolijkt de middag op met humoristische sketches en voor kinderen is er een knutseltafel in de schuur. Om een indruk te krijgen van de producten van het bedrijf is er een korte wandeling langs de akkers van de boer richting het Reitdiep. Gaaikema verbouwt onder andere eigen, unieke, gekleurde aardappelen.

 

 

 

 

 

Begrip voor elkaar

Akkerbouwbedrijf Gaaikema organiseert de open dag samen met Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) afdeling De Marne, CUMELA Nederland, Veilig door De Marne, Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV), Theater Auth & Tiek en Veilig Verkeer Nederland afdeling De Marne. De open dag wordt mogelijk gemaakt door Verkeerswijzer Groningen.