Scholieren krijgen les over smartphonegebruik op de fiets

Steeds vaker zijn kinderen en jongeren betrokken bij een ongeluk door het gebruik van de smartphone. Leerlingen van basisscholen in de provincie Groningen krijgen daarom les over het gebruik van smartphones in het verkeer. Tijdens de lessen krijgen leerlingen met behulp van een fietssimulator te zien wat het gevolg is als je op je telefoon bezig bent tijdens het fietsen. De lessen worden georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen.

Fietsende kinderen en jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken. Het is dus belangrijk om kinderen zo vroeg mogelijk te leren dat ze hun smartphone niet mogen gebruiken in het verkeer. Basisscholen in de provincie Groningen kunnen daarom deelnemen aan een gastles verkeer. De les heet 'Fiets zonder Beats' en is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8. In de les worden interactieve opdrachtjes uitgevoerd, filmpjes getoond en gesprekken gevoerd. Daarnaast kunnen de leerlingen achter de Fietssimulator zelf ervaren dat het niet veilig is om te appen in het verkeer. Ze krijgen de opdracht om een tekstbericht te versturen, terwijl ze virtueel aan het fietsen zijn. Uit ervaring blijkt dat dat moeilijk gaat zonder brokken te maken!

Fietsmodus

In de les wordt ook aandacht gegeven aan de landelijke campagne 'Fietsmodus'. Door de Fietsmodus-app op de telefoon te zetten, verzamelen de leerlingen punten als ze de telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen. Zie het eerdere nieuwsbericht voor meer informatie over deze campagne.