snelheidsovertredingen taboe op n31 en n33

Op de rijkswegen N31 en N33 in Friesland, Drenthe en Groningen rijdt vijftig tot tachtig procent van de weggebruikers te hard. Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie. Te hard rijden zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties. Rijkswaterstaat, politie en Openbaar Ministerie (OM) willen dit onveilige rijgedrag gezamenlijk aanpakken. Daarom werken ze de komende maanden samen aan extra voorlichting over de maximumsnelheid en politiecontroles. De aanpak startte op vrijdag 27 mei.

De afgelopen jaren zijn delen van de N31 (Drachten-Zürich) en de N33 (Assen-Zuidbroek) omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op autowegen geldt een maximumsnelheid van 100 km/uur, tenzij anders wordt aangegeven. Harder rijden op een dergelijke weg verhoogt het risico op een ongeval. Op de N31 en N33 is het met name gevaarlijk om te hard te rijden, omdat er naast de wegen een vluchtstrook ligt. Een kleine stuurafwijking kan er al voor zorgen dat een auto op hoge snelheid in de berm belandt.

Limiet onbekend

Rijkswaterstaat en de politie denken dat er te hard wordt gereden op de rijkswegen, doordat het karakter van de dubbelbaans autowegen lijkt op een autosnelweg. Met grote mottoborden, die deze en vorige week langs de N31 en N33 zijn geplaatst, benadrukken de partijen de snelheidslimiet van 100 km/uur. Daarnaast gaat de politie tijdelijk extra controleren. Hierbij zet de politie ook dashcams in: camera’s in politieauto’s die het gedrag van weggebruikers registreren. De inzet van deze beelden helpt de politie om weggebruikers bewust te maken van (de risico’s van) hun gedrag.

Hier 100

Het doel van de gezamenlijke aanpak is om het aantal extreme hardrijders met vijftig procent omlaag te brengen. De vermindering van het aantal hardrijders heeft niet alleen tot gevolg dat het verkeer veiliger wordt op de N31 en de N33, maar het heeft ook een positief effect op de (leef)omgeving. Door het gaspedaal minder diep in te trappen, hebben verkeersdeelnemers directe invloed op de verbetering van de leefbaarheid in het gebied rondom de rijkswegen. 

Meer informatie vindt u op www.rijkswegennoord.nl, www.facebook.com/rijkswegennoord en www.twitter.com/rijkswegenN (openen in nieuw venster).