Waarom appen op de fiets nog steeds een probleem is

Op 1 juli is het verbod ingegaan: het gebruik van de smartphone op de fiets. Het verbod heeft bij jongeren nog niet veel geholpen, ondanks de flinke boete die ze ervoor moeten betalen. Zij gebruiken nog altijd massaal hun smartphone tijdens het fietsen.

Dit bleek uit het onderzoek van Stichting TeamAlert en Samsung. Maar liefst vier op de vijf jongeren van de 1331 deelnemers aan het onderzoek gaven aan de telefoon nog in hun handen te hebben tijdens het fietsen. Ze bedienen hun muziek of navigatie of appen op de fiets. Toch blijkt dat bijna alle jongeren weten dat smartphonegebruik tijdens het fietsen wettelijk verboden is. De enige opvallende verwarring die er is, gaat over het bedienen van de muziek: een aantal jongeren denkt dat dit niet verboden is en dat het verbod vooral om appen op de fiets gaat.

Verveling

Vóór de invoering van het verbod gaven veel jongeren aan de telefoon niet meer te zullen gebruiken op de fiets. Toch blijkt dit nog niet zo makkelijk te gaan. Waarom kan die telefoon nou niet gewoon in de broekzak blijven? De gewoonte om de telefoon te pakken bij verveling zit er blijkbaar zo in, dat het lastig is om er vanaf te komen. Bovendien wordt fietsen gezien als iets saais en dit wordt gecompenseerd met het checken van de telefoon. Om dit probleem tegen te gaan, is het dus zoeken naar een manier om dit gevoel van verveling bij jongeren weg te nemen.