We reizen nog jaren anders door Corona

We gaan waarschijnlijk nog jaren op een andere manier reizen dan we deden voor de coronacrisis. Dat verwachten veel organisaties en bedrijven, meldt de NOS. Zo verwacht de NS pas in 2025 weer net zoveel reizigers te vervoeren dan voorheen, en denkt Schiphol dat de luchtvaart in 2023 weer op het niveau van voor de crisis zit.

De ANWB deed een peiling onder 2100 mensen, waaruit blijkt dat 36 procent verwacht ook na de crisis vaker met eigen vervoer te reizen. Het openbaar vervoer vinden ze te druk. Uit de peiling blijkt ook dat de angst voor besmetting met een eventueel nieuw virus op lange termijn blijft bestaan

Fiets

De fiets komt uit de peiling als alternatief voor openbaar vervoer naar voren. Van de ondervraagden geeft 27 procent aan ook na de crisis vaker de fiets te pakken. 17 procent denkt vaker in de auto te stappen. De vraag naar fietsen is ondertussen flink gegroeid, vooral naar elektrische fietsen. De levertijden zijn opgelopen.

Structureel

Doordat mensen gewend zijn geraakt om minder met het openbaar vervoer te gaan en meer thuis te werken, is de kans groter dat het nieuwe gedrag structureel verandert. Ze raken eraan gewend, zo verklaart Marije Hamersma, onderzoeker van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.

Zij deed begin april onderzoek naar het reisgedrag. Daaruit bleek dat veel mensen verwachtten juist weer terug te gaan naar de oude situatie. Het onderzoek van de ANWB vond later plaats, toen nieuwe gewoonten al meer ingesleten waren. Dat kan het verschil in uitkomst verklaren. In juni doet het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid het onderzoek opnieuw, om te kijken of er veranderingen in de verwachtingen zitten. 

Bron: NOS